Luonnonvärejä nyt ja lisää ensi vuonna

Kahden vuoden tauon jälkeen, käsityöihmiset pääsivät messuttelemaan marraskuussa Tampereelle. Taitoliitto julkisti siellä tuttuun tapaan ensi vuoden 2022 käsityötekniikan, joka on värjääminen luonnonväreillä. 

Kuin ennakoiden tulevaa, minulta oli messuilla mukana poncho ja kämmekkäät Mustikkametsässä. Olen toteuttanut ne neulekoneella luonnonväreillä värjätyistä villalangoista. Kiitos Jyväskylän Taitokeskuksen neulemuotoiluopinnoille ja opettaja Päivi Siirolle, että neuleeni pääsivät esille oppilaitoksen osastolle. 

Mustikkametsä-neuleiden sinertävät sävyt ovat peräsin paatsaman marjoista.

Ponchossa ja kämmekkäissä on mukana väreinä kuluneen värjäyskesäni ehdoton suosikki eli  korpipaatsama ja sen marjat. Olen useampana vuotena etsinyt kasvia saaren lähiluonnosta ja vasta nyt löysin sen kesäpaikkamme venerannasta.

Korpipaatsama tuotti tänä vuonna erittäin runsaan marjasadon ja siksi varmaan vihdoin tunnistin kasvin. Mikä sykähdyttävä väri sen marjoista lähtee! Väri on lempisävyjäni, joka sointuu kauniisti erilaisten muiden luonnosta saatujen vihreiden kanssa.

Paatsaman marjojen sävyjä villalangoissa sekä narussa, joka on sisalia. Naru värjäytyi sinisemmäksi kuin langat.

Myös sienisato oli loistava värjäreille, sillä metsät notkuivat ainakin Savossa verihelttaseitikkejä. Koskaan aiemmin en ole saanut veriheltoista näin runsasta saalista, osa oli jopa jätettävä metsään. Sienikuivuri lauloi ahkerasti ja nyt on varastoja tallessa tuleville värjäysvuosille 👍.

Koska herkkutattejakin oli tarjolla yllin kyllin, päätyi osa sienien perkeistä ja vanhemmista yksilöistä värjäyspataan.  Kun käyttää tatteja värjäykseen, täytyy muistaa siivilöidä valmis väriliemi ennen villalankojen värjäämistä. Muuten väriliemeen irronneet tattien pillistöt tarttuvat tiukasti lankaan kiinni.
Herkkutatteja langassa ja purkissa.

Helteet suosivat purkkivärjäystä. Aurinko ja lämpö tiivistyivät lasin läpi tulisen oransseihin lankoihin. Väriaineina keltasipuli, veriheltta- ja veriseitikit.

Kuluneena kesänä testasin hiukan myös puuvillakankaiden värjäystä sekä kasvien värien ja muotojen painamista eli ekoprinttaamista höyryllä paperille. 

Vuoden 2021 Värjärikillan nimeämä värikasvi on tervaleppä. Se antaa hienoja sävyjä lankoihin, mutta omissa värjäyksissäni tervalepän lehdet olivat kauneimmillaan ekoprinteissä. Lehdistä jäi paperille vahvat värit ja muodot.

Pieni lintu lensi värjäyskattilassa puuvillakankaalle, joka sai värinsä avokadosta.

Kasvien värejä ja muotoja paperilla: samettikukkia, pihlajan ja tervalepän lehti. 

Luonnonvärjärin vuosi huipentui jo ennen Tampereen messuja Vihreää väriä -näyttelyssä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Näyttelyssä on esillä upea kattaus tietoa ja luonnonväreillä toteutettuja töitä. Itse pääsin mukaan yhteiseen iloon Värjärikillan yhteisöryijyssä, joka on koottu useista pienistä miniryijyistä eri tekijöiltä. Vihreää väriä -näyttely on avoinna Jyväskylässä itsenäisyyspäivään saakka. Se on mitä parhaita piristystä tähän vuodenaikaan. Vahva suositus!


Vadelmametsä on yksi kolmesta miniryijystäni Värjärikillan yhteisöryijyssä.

Tyytyväinen yhteisöryijyläinen lopputuloksen äärellä.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hehkuvia luonnonvärejä lasipurkista

Villasukkia suit sait neulekoneella