Kesä talteen aurinkovärjäyksellä

 
Käsityökesäni hitti oli aurinkovärjäys. Sain kankaanpainoväreillä ja luonnosta keräämilläni kasveilla tallennettua kesän säilöön lakanakankaan palasiin. Työskentelin saaressa ulkosalla ja tuntui, että värit saivat erityistä hehkua auringosta. 

Aurinkovärjäyksessä käytetään juoksevaa emulsiota eli ruiskuemulsiota pigmenttien pohjana. Kun painovärillä maalatun puuvillakankaan pinnalle asetellaan kasveja tai esineitä (esimerkiksi nappeja), väri "pakenee" kankaan kuivuessa kasvin alta ja jättää jälkeen vaalea kuvion. Lopputulos on aina arvoitus ja se tekee tästä tekniikasta kiehtovan. Aivan kuin avaisi lahjapakettia, kun poistaa kasveja tai esineitä kuivuneelta pinnalta.

Maalattua ja kosteaa kangasta voi myös rutistella tai laskostella alustalla tai heitellä pinnalle karkeata suolaa, jolloin kankaaseen saa jännittäviä pintoja todella helposti.



Aurinkovärjäyksessä toimivat mielestäni parhaiten kasvit, joiden lehdet ovat pehmeitä. Ne saa asettumaan tiiviisti kostealle pinnalle, jolloin kasvin muodot piirtyvät selkeästi kankaalle. Omia suosikkiani ovat saniaiset ja lupiini. Kivaa jälkeä sain myös yrttien lehdillä (korianteri, lehtipersilja), porkkanan naateilla ja nuorilla pihlajan ja vaahteran lehdillä.

Ulkona työskentely nopeutti kankaiden kuivumista, mutta kovin tuulisella ilmalla ei kannata puuhaan ryhtyä. Kasvit saattavat lennellä kesken kuivumisen taivaan tuuliin. 

Kun kankaat ovat kuivuneet, kasvit poistetaan. Lopputulos viimeistellään kiinnittämällä väri kankaaseen silittämällä nurjalta puolelta puuvillan lämmöllä puoli minuuttia. Kankaat voi myös pestä ennen käyttöä. 

Löysin maalausta varten erinomaisen alustan saaren varastosta: vanhan, pöytänä toimineen ikilevyn. Sen pintaan kosteat kankaat tarttuivat hienosti ja kuivuivat suhteellisin suorina. Levyn puhdistaminen oli myös helppoa, väri irtosi pinnasta työskentelyn jälkeen vaivatta. Tosin harmitti pyyhkiä kuvioita pois, sillä levyn pintaan syntyi upeita, graafisia kuvioita.




Nyt minulla on iso kasa eri värisiä kasvikankaita, joista toivottavasti syntyy tarjottimia ja jouluksi erilaisia kortteja. Niitä katsellessani palaan talvipakkasilla kesäisiin järvimaisemiin.

Lisätietoja:

Painovärit Emo-tuotteen pigmentit ja emulsiot, myynti Wennström

Ohjeita kankaanpainantaan: http://www.emotuotanto.fi/vinkkikirja.pdf

Instagramissa @woolmamafinland

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hehkuvia luonnonvärejä lasipurkista

Villasukkia suit sait neulekoneella