Villasukkia suit sait neulekoneella

Villasukkien vuodenaika on alkanut. Sen huomaa lisääntyneistä sukkapostauksista someryhmissä, kauppojen lankatarjonnasta, käsityölehtien kansista ja uusista sukkakirjoista.

Omat puikkoni suihkivat myös, sillä joulun lahjapaketit odottavat sisältöä. Tänä vuonna satsaan perinteisen lisäksi uuteen: pitkiin raitasukkiin. Ne syntyvät puikkojen sijaan neulurilla. Ihan helpolla koneneulonnan taito ei ole irronnut ja välillä tökkii pahasti. Mutta kun pääsen vauhtiin, yhdet pitkät villasukat valmistuvat muutamassa tunnissa.

Kirjoitin kestorakkaudestani, villasukista, jo viime syksynä. Villasukka lämmittää, mutta ei elätä, 25.9.2018. Sen jälkeen olen opinnoissa harjoitellut neulekoneen lisäksi hinnoittelua eikä viime syksyn näkemykseni ole muuttunut. Käsin neulotuilla villasukilla ei elä. Mutta neulekoneella työskennellessä voi päästä parempaan tulokseen ja kaupan käydessä jopa hankkeelle.

Tuttavani tytär ilmoitti somessa lähtevänsä koneneulontakurssille: "Ei mitään pirun puikoilla söheltämistä missä multa loppuu keskittymiskyky vaan koneella sukkia, paitoja, mitä vaan, eli oikotie onneen."  Pakko oli kommentoida ja dropata tunnelmaa toivottamalla onnea. Koneneulonta ei todella ole oikotie onneen, vaan vaatii aloittelijalta pitkää pinnaa ja keskittymistä.

Itse rentoudun koneneulonnan välissä neulomalla sukkia käsin.

Koneneulojan ilma on välillä sakeana ärräpäitä ja pienikin häiriö saattaa aiheuttaa tekeillä olevassa työssä massiivisen katastrofin. Itse harjoittelin sukan neulomista tunti tunnin jälkeen, aloitin useita kertoja alusta, poimin karanneita silmukoita. Kun ensimmäinen, yksivärinen ja hiukan muodoton sukkani oli valmis, mies kommentoi kannustavasti:"On kyllä mitättömän näköinen siihen verrattuna mitä neulot käsin!"

Mutta jotain äärettömän kiehtovaa koneella neulomisessa on.

Neulekoneen lumoihin joutunut tietää miksi vaikeudet eivät houkuttele antamaan periksi. Harjoitusten myötä mielikuvitus sekä haaveet lentävät ja himoitsevat uusia haasteita. Kone on selätettävä ja voitto on saatava kotiin.

Itse olen opiskellut koneneulontaa neulurilla, joka on harrastajien peli. Himoitsen nyt uutta eli kaksitasokonetta, jolla onnistuisi myös vaikeammat kuviot ja erityisesti resorin neulominen. Mutta kyllä neulurillakin saa hyvää aikaiseksi. Sukat selätettyäni, koneeni saa suit sait taikoa minulle villahousut.

Tässä ohje napakoista polven alle ulottuvista sukista. Nämä asettuvat jalkaan ihoa myöten ja mahtuvat hyvin kenkään. Olen yhdistänyt näissä kouluni opettajan Päivi Siiron ja Punomon ohjeita.

PeppPitkätossu -sukat

Koko: 38-39
Toteutus: Brother KX 395, ohutlankasäädöt 3 ja 4
Lanka: Novita Nalle harmaa 043 150g ja keltainen 285 100g
Valmiiden sukkien langanmenekki noin 165 grammaa

1. Sukan suu ja pykäreuna


 Ota työhön 88 neulaa ja palauta joka toinen alkuasentoon. Aloita neulominen apulangalla.


Neulo 44 neulalla ja apulangalla 5 krs ja sen jälkeen vielä erivärisellä apulangalla 1 krs eli yhteensä 6 krs. Vaihda työhön varsinainen lanka. Neulo 8 krs. Nollaa laskuri. Ota työhön loput neulat ja neulo kaikilla 88 silmukalla 10 krs.


Taita reuna. Poimi ensimmäiseltä varsinaiselta kerrokselta neulottujen silmukoiden väliset lenkit joka toiselle neulalle.


Kun kaikki lankalenkit on poimittu neuloille, poista apulangat (kuvassa keltaiset ja vihreä).


Vaihda säätö asentoon neljä ja tuo neulat eteen, jotta kelkka kulkee sujuvasti tuplasilmukoiden yli.


Neulo säädöllä 4 yksi kerros ja palauta sen jälkeen säätö asentoon kolme. Sukan yläreuna on nyt valmis.

Tässä kaksi versiota sukan yläreunasta. Vasemmalla on neulottu apulangan jälkeen 10 krs joka toisella neulalla (Punomon ohjeen mukaan) ja oikealla 8 krs (oman opettajani vinkistä). Kun neulot alussa muutaman kerroksen vähemmän (eli 8+10 krs), sukan suu ei käpristy, vaan se asettuu sileästi paikoilleen.

2. Sukan varsi

Nollaa laskuri. Jatka sukan varren neulomista 88 neulalla/silmukalla.


Tee raidoitus oman maun mukaan. Mallisukka on neulottu kahdella värillä vuorotellen 6 krs kumpaakin väriä. Neulo raidoittaen sileää 50 krs.

Aloita sen jälkeen pohjekavennukset joka 5. kerroksella. Kavennuksia tehdään yhteensä 15 kertaa molemmissa sivuissa eli yhteensä kaventuu 30 silmukkaa.


Kavennukset tehdään sukan reunassa kolmoissiirtäjällä.

Kavennusten jälkeen olet kerroksella 125 ja työssä on jäljellä 58 silmukkaa. Neulo vielä sileää raidoittaen, kunnes työn pituus on 144 kerrosta ja raidoitus menee tasan.

Varren pituus on tässä mallissa 40 cm.

3. Kantapää ja jalkaterä


Säädä kelkka osittaisneulonta eli H-asentoon.


Tuo puolet työn neuloista eteen lepoasentoon eli 29 neulaa. Jatka neulomista toisen laidan 29 neulalla.

Aloita kantapään neulominen. Käytä kantapäässä painoja apuna, sillä silmukat putoilevat herkästi neuloilta. Voit painojen sijasta myös neuloessasi vetää työtä toisen käden sormilla voimakkaasti alaspäin. Työskentele rauhallisesti ja tarkkaile työn etenemistä.


*Tuo kelkan edestä yksi neula lepoon ja neulo yksi kerros.* Toista kunnes keskellä on jäljellä 9 neulaa/silmukkaa (molemmilta puolilta on tuotu 10 s lepoon).

Olet nyt kantapään puolessa välissä eli pohjukassa.

Jatka neulomalla levossa olevat silmukat yksitellen takaisin työhön.

*Palauta siirtäjäneulalla kelkan vastakkaiselta puolelta yksi silmukka takaisin työhön (kuvassa oikea neula) ja kierrä lanka kelkan puolelta viimeksi tuodun neulan alta (kuvassa vasen neula). Neulo yksi kerros.* Toista kunnes kaikki 29 silmukkaa ovat työssä jälleen mukana. Huom! Muista kiertää myös lanka myös viimeisellä kierroksella neulan alta.


Palauta kelkka normaaliin neulonta-asentoon N ja ota kaikki silmukat mukaan työhön. Nollaa laskuri. Neulo jalkaterää harmaalla langalla 59 kerrosta.


Tee kärkikavennus samoin kuin kantapää, mutta työn vastakkaiselle puolelle. Kavennusten jälkeen palauta kelkka normaaliasentoon ja neulo apulangalla 5-10 kerrosta. Katkaise lanka.

Neulo toisen jalan sukka samoin, mutta peilikuvana.


Onneksi olkoon! Nyt sukat ovat viimeistelyä vaille valmiit.

Höyrytä tai kostuta sukat ja anna kuivua muotoonsa. Ohjeeni mukaan neulotut sukat ovat tosi napakat. Saat sukkiin pehmeyttä, kun kastelet ne kädenlämpöisessä vedessä ja lisäät tilkan villapesu- tai huuhteluainetta.


Poista kärjestä apulankat ja silmukoi kärki umpeen. Ompele sukan sivusaumat vuoropistoin. Näin saumasta tulee lähes näkymätön. Katso tarkemmat ohjeet esim. Punomo.



Kirjoitus on julkaistu alunperin blogissa Mestarin polulla 23.10. 2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hehkuvia luonnonvärejä lasipurkista

Kesä talteen aurinkovärjäyksellä