Hehkuvia luonnonvärejä lasipurkista


Luonnonvärjärin kesä on jälleen täydessä vauhdissa. Samaan aikaan, kun virittelen saaressa väripatoja ja tutkailen lähiluonnon kasvutilannetta, ihmettelen miksi minulla on edelleen niin paljon edellisinä vuosina värjättyjä lankoja jäljellä? Vaikka neulon ahkerasti, varastoni tuntuvat olevan pohjattomat. 

Olen huomannut, että värjäämisessä testaaminen mitä väriä mistäkin kasvista irtoaa villalankoihin, vie mukanaan. Niinpä useiden kilojen lankavarastoni koostuu pääasiassa eri sävyisistä, korkeintaan 50 gramman keristä. Kasveilla ja sienillä värjätyt langat onneksi sointuvat sävyiltään hyvin yhteen, joten monipuolisesta värivalikomasta saa puikoille hienoja kirjoneuleita.

Tänä kesänä olen kuitenkin päättänyt muuttaa hiukan suuntaa. Aion värjätä isompia eriä samoilla kasveilla, jotta saisin neulottua esimerkiksi yksivärisen neulepuseron. Tasainen väripinta on mielestäni hiukan tylsä, joten ajattelin patojen rinnalla laittaa lankoja muhimaan purkkeihin. Niissä langat saavat hiukan epätasaisen, jopa liukuvärjätyn pinnan.

Värjäyskasvien päämateriaaliksi valitsin purkkeihin keltasipulin kuoret ja kuivatut veriseitikit. Tavoitteenani on saada aikaan liukuvärjättyä oranssia. Nyt on ensimmäinen satsi purkista ulos ja näyttää tosi hyvältä! Kahden viikon "hilloamisen" jälkeen minulla on 100 g hehkuvaa oranssia vyyhdillä.

Purkkivärjäys on hauskaa touhua ja ajanvietettä. Värjääjänä pääsee melko helpolla, kun ei tarvitse seurata keittokattilan lämpötilaa ja pelätä sen pomppaamista langoille liian kuumaksi. Parin viikon aikana riittää se, että kääntelee purkkeja ylösalaisin silloin tällöin ja huolehtii, että ne tekeytyvät melko lämpimässä paikassa. Nyt helteellä onkin tähän hommaan erinomaiset olosuhteet!

Tässä oma ohjeeni purkkivärjäykseen. Aikoinaan pongasin perusohjeen Ihana-lehdestä 3/2019, johon Anna-Karoliina Tetri oli sen laatinut.

Ennen purkitusta vyyhditetyt villalangat pitää purettaa eli käsitellä ottamaan väriä vastaan. Keittovärjäyksessä voit laittaa puretusaineet liemeen muhimaan myös värjäyksen yhteydessä, mutta purkkivärjäys vaati puretuksen ennakkoon. Itse käytin puretusaineena alunaa sekä viinikiveä. Viinikivi kirkastaa värejä ja syventää punaisen sävyjä. Puretus pelkällä alunalla riittää myös hyvin. Suhteet ovat 10 grammaa alunaa ja 5 grammaa viinikiveä 100 grammalle lankaa. 

Esivalmistelut

Mittaa kattilaan vettä niin paljon, että langat mahtuvat liikkumaan hyvin. Liota puretusaineet pienessä tilkassa vettä ja sekoita hyvin noin 40 asteiseen veteen ja lisää heti perään kastellut lankavyyhdit. Nosta veden lämpötila 80 asteeseen ja anna lankojen olla vedessä tunnin verran. Liikuttele lankoja välillä. Nosta kattila tunnin jälkeen liedeltä ja jätä lankoineen jäähtymään seuraavaan päivään. Puretuksen jälkeen voit nostaa langat joko kuivumaan ja odottamaan jatkokäyttöä tai jatkaa värjäystä heti.

Lankojen värjääminen

Valitse iso lasipurkki, jonka kannen pystyt sulkemaan tiiviisti. Lado purkkiin kasveja ja lankoja vuorotellen. Kuivattuja aineksia saa olla paljon (arviolta 100 g kuivattuja värjäysaineita per 100 g lankaa), mutta värien irtoaminen vaihtelee kasveista toiseen. Kun langat ja kasvit ovat tiiviisti purkissa, kaada päälle 60 asteista vettä purkki lähes täyteen. Jätä hiukan tilaa, sillä kasvit ja langat turpoavat. Sulje purkki hyvin äläkä avaa sitä värjäyksen aikana. Siirrä purkki lämpimään paikkaan esimerkiksi ikkunalaudalle ja laita pieni lautanen purkin alle.Värjäyksen aikana osa kasveista saattaa käydä ja kuplia. 

Anna lankojen värjäytyä purkissa useita viikkoja ja kääntele purkkia ajoittain. Oranssi lankavyyhtini oli purkissa kaksi viikkoa, mutta olen joskus antanut lankojen värjäytyä kuukaudenkin. 

Värjäyksen jälkeen huuhtele ja pese langat hellävaroen ja huuhtele lopuksi vedessä, johon on lisätty pieni tilkka etikkaa. Kuivaa ilmavassa paikassa, mutta vältä suoraa auringonvaloa. 

Purkki valmiina, langat, kasvit ja vesi lisätty. Veriseitikistä väri alkaa heti irrota.


Sama purkki parin päivän päästä. Värjäys on hyvällä mallilla.


Alunaa voit ostaa verkkokaupoista, tässä muutama linkki.

Kommentit

  1. Kiitos ohjeesta! Osaatkö kertoa, millainen on värin pysyvyys verrattuna lämpö(keitto) värjäykseen? Haaveilen itsekin villapaidasta ja koska se on auringonvalon kanssa tekemisissä, niin olisi kiva, että väri ei vaihdu ihan äkkiä😳😁.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Itse värjäsin sipulinkuorilla ja veriseitikeillä, joista saatavilla väriaineilla on hyvä valonkestävyys. Valitettavasti en osaa varmaksi sanoa miten ilman keittämistä väri kestää valoa. Itsellänikin tämä on asian tutkimista vielä. Kysyin asiasta Värjärikillan FB-sivulla, pyysin kokemuksia muilta. Sen verran on mulla kokemusta aiemmista värjäyksistä, että purkissa ollut lupiininkukkien väri haalistui nopeasti, mutta sipulinkuorilla, teellä ja sienillä värjäämässäni langassa väri on pysynyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Villasukkia suit sait neulekoneella

Kesä talteen aurinkovärjäyksellä