Hopeinen tähti metallikansista

 

Ajatukset siirtyvät vähitellen hämärien päivien myötä kohti joulua. Tässä ohje pieneen hopeiseen tähteen, joka syntyy nopeasti ja lähes ilmaisista materiaaleista. 

Tarvitset puhdistettuja metallikansia jogurttipurkeista, viilipurkeista tai leviterasioista sekä liimaa, ohutta lankaa, ohuen neulan, metallisen sukkapuikon ja sakset.

Tässä ohjeessa olen käyttänyt putkiloiden valmistuksessa 2,5 mm paksuista neulepuikkoa. Mallin mukaiseen tähteen tarvitset 10 kappaletta 4,5 cm:n pituisia putkiloita ja 26 kappaletta 2,5 cm:n pituisia putkiloita. 

Osat olen liittänyt toisiinsa pellavalangalla ja pitkällä himmelineulalla. Voit käyttää myös esimerkiksi ohutta kalalankaa tai puuvillalankaa sekä tavallista pitkää neulaa, joka kulkee helposti putkiloiden läpi.

Ota työhön kerralla sen verran lankaa, että sinun on helppo työskennellä. Jatka lankaa tekemällä solmu ja leikkaamalla päät lyhyiksi. Sijoita solmu työhön siten, että se jää piiloon putkilon sisälle. 

Tähtikuvion ohje löytyy myös Eija Kosken Himmeli-kirjasta,  jossa tähti on toteutettu oljesta.

Tähtien valmistuksessa tarvittavia metallikansia, metallisuikaleita ja liimalla kiinnitettyjä valmiita putkiloita.

Leikkaa metallikannesta noin 3 cm levyisiä suikaleita pituudeltaan noin 10-12 cm.  Pituus voi vaihdella sen mukaan miten hyvin pystyt pyörittämään materiaalia sukkapuikon ympärille.

Levitä liimaa suikaleen toiseen laitaan ja rullaa putkilo valmiiksi joko pyörittämällä sukkapuikkoa pöytää vasten tai käsissäsi. Varmista, että reuna liimautuu hyvin kiinni.

Valmis putkilo sukkapuikon ympärillä. Työnnä putkilo varovasti irti puikosta.

Käytä leikatessa yhtä ja samaa valmiissa mitassa olevaa putkiloa mittana, jotta putkiloista tulee keskenään saman mittaisia.

Tähden kaikki osat leikattuina ja valmiina. Nyt alkaa rakentaminen.

Pujota neulalla lankaan  peräkkäin viisi 2,5 cm:n putkiloa ja sido alku- ja loppupää solmulla kiinni.

Lisää 2,5 cm:n putkilo jokaiseen viiteen kulmaan siten, että putkilot yhdistyvät keskellä. Kiepauta lanka liitoskohdissa ympäri. Tee samoin tähden toisella puolella. 

Asettele yksi 2,5 cm:n putkilo työn keskelle, jolloin tähdestä tulee kolmiulotteinen. 

Tee tähden sakarat lisäämällä kaksi putkiloa jokaiseen viisikulmion sivuun. Kiinnitä sakara kiepauttamalla lanka keskellä aihion ympäri.

Tähden viisi sakaraa ovat nyt valmiina.

Ota nyt 4,5 cm:n putkilot ja kiinnitä yksi jokaisesta sakaran päästä tähden keskustaan kiinni. Tee tämä myös tähden toiselle puolelle.

Nyt tähti on valmis. Pujottele ylimääräiset langan päät putkiloiden sisään. Tee lopetus- tai aloituslangasta ripustuslanka mikäli se on riittävän pitkä tai lisää uusi lanka ripustusta varten.


Instagramissa @woolmamafinland


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hehkuvia luonnonvärejä lasipurkista

Villasukkia suit sait neulekoneella

Kesä talteen aurinkovärjäyksellä