Tuftaamalla maalattu kukkataulu

Mestariopintojen syksy alkoi tuftaten. Mikä ihana sana ja tekniikka! Pääsin kokeilemaan tuftauksen eri menetelmiä: järeää porakonetta muistuttavaa sähköistä tuftauslaitetta, käsintuftauslaitetta ja tuftausneulaa (punch needle).

Tuftaus on kuin maalaisi villalangoilla. Tuloksena on tiivis eläväinen ryijypinta. Tuftaten ryijy syntyy paljon nopeammin kuin kangaspuissa. Työn viimeistely eli lenkkien auki leikkaaminen vie sen sijaan aikaa.
Käsikäyttöinen tuftauslaite
Tuftattava työ kiinnitetään puukehikkoon ja  työskentely tapahtuu työn nurjalla puolella
Viimeistely on hidasta. Jos haluaa ryijyisen pinnan, jokainen lenkki on leikattava auki.
Valmis tyynynpäällinen. Jätin osan lenkeistä leikkaamatta.  
Pienellä tuftausneulalla lankojen pistely kehykseen on leppoisaa puuhaa. Mieleeni hiipi Jane Austenin maailma ja naisten ristipistotyöt.

Tässä ohje pienen taulun valmistukseen tuftausneulalla (punch needle). Tarvikkeita voi hankkia esimerkiksi Toikan verkkokaupasta ja omassa työssäni käyttämiä tuftausneuloja Taito Shop Oulun verkkokaupasta.


Työssä tarvitset tuftausneulan (punch needle), pohjakangasta (tässä työssä se on tukevaa pellavakangasta vanhasta verhosta), kehyksen (esim. kirjontakehys), villalankaa, sakset, puuvillanauhaa, paperia, piirrustusvälineet, maitoliimaa, pienen siveltimen tai palan superlonia liiman levitykseen, silitysraudan ja höyrytykseen kostutettavaa harsokangasta.

Päällystä kirjontakehyksen renkaat puuvillanauhalla. Se estää pohjakankaan löystymistä työn aikana. Päällystyksestä huolimatta kangasta pitää aika ajoin kiristää kehyksessä.

Suunnittele malli paperille ja kopioi se pohjakankaalle esimerkiksi lyijykynällä. Kopiointi onnistuu hyvin, kun kiinnität piirrustuksen ikkunaan ja laitat kankaan piirrustuksen päälle. Ikkuna toimii "valopöytänä".

Pujota lanka tuftausneulaan (punch needle) siten, että lanka kulkee urassa. Varmista työn aikana, että villalanka juoksee esteettä urassa.

Ota neula käteen kynäotteella. Aloita työskentely työntämällä neula ura ylöspäin kankaan läpi. Työnnä neula niin pitkälle, että puuosa koskettaa kangasta.

Irrota langanpää neulasta työn nurjalle puolelle.

Neulo lankaa kankaaseen pienin pistoin siten, että pohjakangas peittyy. Pidä neula lähellä kangasta ja nosta neulaa mahdollisimman vähän pistojen välillä.

Voit yhdistää työhön kahta eri pintaa neulomalla kuvioita työhön kankaan molemmilta puolilta. Sileän neuleen nurjalle puolelle muodostuu lankalenkkipinta.

Vinkki: jos lankalenkki irtoaa kankaasta kesken työn, voit poimia sen joko virkkuukoukulla työn nurjalta puolelta tai painaa paikoilleen oikealta puolelta huovutusneulalla (kuten kuvassa).

Viimeistelyä vaille valmis työ. Tässä taulussa on neulottu pintaa työn molemmilta puolilta.

Työn nurjalle puolelle kertyy langanpäitä. Leikkaa ne lyhyeksi. Tee työ varovasti, sillä liimaamattomat langat purkautuvat helposti. Kun langat on lyhennetty, irrota työ kehyksestä ja höyrytä se silitysraudalla (lämpö kaksi pistettä) nurjalta puolelta kostetun harsokankaan lävitse. Höyrytyksessä työ suoristuu.

 Levitä maitoliimaa työn nurjalle puolelle joko siveltimellä tai superlonin palasella. Annostele liimaa varovasti, jotta se ei valu työn oikealle puolelle. Maitoliima myös värjää lankoja.

Liimattu työ. Liimaa on ohuesti joka puolella työtä. Anna työn kuivua ennen viimeistelyä. Maitoliima jättää työn joustavaksi.

Viimeistelty kukkataulu. Leikkasin kukkien lenkit auki, koska pidän ryijypinnasta. Lenkit voi jättää myös leikkaamatta.

Taulu valmiina. Liimasin puuliimalla työn taustaan kiinni palan konepahvia ja pätkän narua ripustimeksi. Työn voi jättää myös kirjontakehykseen, jolloin se toimii kehyksenä.

Tarvikkeita:
Toikan verkkokauppa: tuftaustarvikkeita
Taito Shop Oulu verkkokauppa: tuftausneula

Kirjoitus julkaistu alunperin blogissa Mestarin polulla 2.9.2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hehkuvia luonnonvärejä lasipurkista

Villasukkia suit sait neulekoneella

Kesä talteen aurinkovärjäyksellä